Fietsen, in heuvels -/ bergachtig landschap
Fietsen is explosief gegroeid en in populariteit flink toegenomen. Het wordt ook wel het nieuwe ‘golfen’ genoemd. Jaarlijks stappen een paar honderdduizend fietsliefhebbers op de fiets, voor korte of langere fietsritten. Hetzij solo, met vrienden of als lid van een toerclub, wielervereniging of een netwerkclub.
Bij velen van hen, is de aantrekkingskracht van fietsen in heuvels of bergen erg groot. Zo groot zelfs dat serieuze trainingsschema’s worden gevolgd om hun klimmersbenen te kunnen testen tijdens een Grand Fondo – een fietsevenement waarbij je een ‘race’ tegen de klok rijdt – die overal in Europa en daarbuiten worden georganiseerd. Maar wat trekt die vele fietsers tóch, om die ‘strijd’ tegen de zwaartekracht (stijgingspercentages) aan te gaan ?
Zelf ben ik ook gek op fietsen (race, gravel & veldrijden) en vanuit mijn werk als gediplomeerd wielertrainer / coach, deel ik mijn passie heel graag met anderen. Door het organiseren van fiets-clinics / workshops, als opleider “Wegkapitein” bij wielersportbond NTFU, maar ook in het begeleiden / coachen van sportieve fietsers met gepersonaliseerde trainingsschema’s. Het klim-virus heeft óók mij besmet, het beklimmen van heuvels of bergen, met een fiets is toch wel heel erg leuk. De strijd met jezelf tegen de stijgingspercentages, het onbekende van waar de beklimming naar toe gaat en eindigt, de omgeving met mooie uitzichten, mythische alpencols – in Frankrijk en Italië – beklimmen, maar óók dichtbij de heuvels uit de voorjaarsklassiekers, zijn al een uitdaging. En al dit moois dien het je allemaal zelf te overwinnen, met je fiets, je benen, je hele lijf en hoofd.
Sinds vorig jaar ben ik een samenwerking aangegaan met NL Tour Rides, om voor deze organisatie racefiets klim-clinics te gaan verzorgen. Voor deelnemers die kennis willen maken met het beklimmen en dalen van de heuvels in ons land. Hiervoor hebben we het mooie heuvelachtige gebied van de Posbank en sinds dit jaar ook het Limburgse heuvellandschap uitgekozen. Allemaal leuke sportieve uitdagingen, dichtbij elkaar om optimaal te kunnen werken aan je klimmerscapaciteiten. Een dergelijke klim-clinic starten we altijd met een korte presentatie vooraf – onder het genot van koffie/thee met appelgebak – om al wat kennis en ervaring mee te geven voor later onderweg in de heuvels. Hierbij krijgen veiligheid – het dragen van een helm & bril – als eerste de aandacht. Daarna komen klim – / daaltechniek aan bod – houding op de fiets, de trapbeweging, kiezen van de juiste versnelling, handen onderin de beugels, remmen, sturen & kijken maar óók ademhaling / ontspanning – óók een passage in de presentatie. Daarna kan iedereen op zijn eigen niveau, de theorie in praktijk gaan brengen en ervaren, onder toeziend oog van de wielertrainer / instructeur.
Vanuit deze samenwerking is óók de samenwerking met Cobbles Cycling ontstaan om wat testwerk te doen en hierover content te schrijven. Voor de eerder beschreven klim-clinics heb ik de beschikking gekregen over het nieuwste model fietscomputer van #Wahoo, de Element ROAM#2 . Een mooi helder en overzichtelijk groot scherm, met een hele mooie feature – Summit Segments – voor als je heuvels of bergen gaat beklimmen. Wanneer je een GPX-file van een route laad – waarin heuvels of bergen zijn opgenomen – zal deze je keurig een overzicht tonen van alle uitdagingen die je op de route gaat tegenkomen. Elke afzonderlijke beklimming wordt weergegeven in een grafiekvorm met zijn stijgingspercentages. Hij vertelt je wanneer je kunt beginnen met de klim (Klimmen !). En wanneer je boven aan de klim bent aangekomen (TOP !).
Dus wat mij betreft een hele mooie toevoeging aan het fietsplezier, als je van fietsgadgets houdt, die jou van informatie voorzien tijdens je fietsrit.