Skip to main content

Home » Sport & Bewegen, Plus+

Sport & Bewegen, Plus+

Als Sport en Beweegcoach breng ik graag mensen in ‘beweging’ , sportief of minder sportief. En dit zou voor iedereen bereikbaar mogen (moeten) zijn. Echter is dit niet altijd vanzelfsprekend, helaas. Wat als je nou wat extra aandacht (Plus+) nodig hebt omdat je net eventjes iets anders naar de wereld kijkt, dan anderen dit doen ? Je bent eventjes wat drukker in je hoofd, hebt wat moeite om zaken goed te scheiden van elkaar, of je kunt jezelf ergens oneindig in vastbijten. En je hierdoor min of meer wat makkelijker buiten de boot valt, binnen de ‘normale’ wereld. Maar wat is nu normaal ?Een vraag die me al héél wat jaren terug en nu nog bezighoud.

Al aardig wat jaren terug werd ik door een fietsmaatje (inmiddels geëmigreerd) gevraagd om samen met hem een fietsproject (Wielrennen Plus) op te starten voor een groep jeugd / jongeren met een licht verstandelijke beperking, ook wel ASS (autistisch spectrum stoornis) genoemd. Een hele mooie uitdagende stap om samen te maken. Ik volledig onervaren met deze groep mensen – hij werkte dagelijkse met deze mensen – dus ik had goede back-up. Een klein groepje héle verschillende mensen, met ieder hun eigen manier van doen en denken. En die wat extra tijd en aandacht nodig hadden om samen bezig te zijn met fietsen. Wat voor ons héél normaal is, is voor deze mensen juist niet normaal. En andersom gold dit natuurlijk ook.Voor mij werd dit een heel mooi leerproces en mooie ervaringen rijker, kan ik je vertellen. De kleinste details – die ik makkelijk kan vergeten – kunnen cruciaal zijn voor deze mensen om hun doen en laten te sturen.

Onlangs kwam ik in contact met Stichting MEE Rotterdam (Sport MEE) en kreeg de vraag of ik een dergelijke uitdaging weer zou aandurven. Maar dan nu voor een jongeman (13jr.) in een persoonlijk begeleidingstraject naar meer bewegen buiten. Zijn moeder had namelijk haar ongerustheid kenbaar gemaakt, dat hij te weinig in beweging (buiten) was. En dit zijn (jonge) gezondheid niet ten goede zou komen. Helaas moest zij constateren dat voor haar en deze jongeman er dan nog niet direct veel deuren geopend worden. Ik nam deze uitdaging heel graag aan om kennis te maken. En om te horen wie deze jongeman is, wat hem bezighoudt en wat hij leuk zou vinden om samen met mij te gaan ondernemen. En wat bleek, ‘een schot in de Roos’ hij vond fietsen, wandelen, misschien hardlopen in de natuur wel erg leuk. Ik namelijk ook!

Lekker buiten zijn, en in beweging zijn in een natuurlijke omgeving. En als gecertificeerd trainer Mindful Walk, Run, Cycling, Run4kids en Wandelcoach komen hierin vele herkenbare zaken terug om (deels) te kunnen toepassen. Een schijnbaar eenvoudig beweegsessie, zoals wandelen of fietsen, kan al zo ontzettend veel in beweging brengen. En je meer inzage (en begrip) geven in de persoonlijkheid van deze jeugdige persoon.

Blij en heel dankbaar dat ik deze kans met beide handen heb mogen aanpakken !