Home » Vanuit het zadel

Vanuit het zadel

Het opleiden van ‘Wegkapiteins’ is al heel wat jaren onderdeel van mijn werk als wielertrainer. Ik herinner mij dat ik zo trots als een pauw was toen de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) vroeg om te ondersteunen bij een eerste pilot opleiding tot ‘Wegkapitein’.

Tijdens deze opleiding leer je ondersteuning te bieden aan leden van toer-/ wielerverenigingen tijdens hun groepsritten. Het is van essentieel belang om deze ritten op de fiets in veilige en goede banen te leiden. De ‘Wegkapitein’ cursusdag bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte en is inmiddels al door heel wat NTFU-verenigingen aangevraagd en succesvol afgerond.

De vele klachten over het weggedrag van sommige fietsers, die bij de NTFU werden gemeld, was de aanleiding voor deze opleiding. Wie kent ze niet de amateurwielrenners die denken dat ze de Tour de France aan het rijden zijn? Ook hier is het een kleine minderheid die het verpest voor de grote groep. Dit gedrag brengt helaas schade aan het imago van de grote groep welwillende fietsers, die hun (gezamenlijke) hobby met heel veel plezier wekelijks willen beleven.

De cursus geeft de ‘Wegkapitein’ handvatten hoe je een groep fietsers veilig door het openbare verkeer loodst en hoe je daarbij ook ruimte geeft aan andere verkeersdeelnemers. Het is net een goed huwelijk; je moet geven en nemen. Dit begint met wederzijds begrip en de intentie om samen de openbare ruimte veilig met elkaar te willen delen. De NTFU en de ‘Wegkapiteins’ hopen dat door deze inspanningen een mooier en positiever beeld ontstaat van de toerfietser en wielrenner.

Als ‘Wegkapitein’ zet ik me sinds 2012 in om dit besef bij verenigingen onder de aandacht te brengen. Gelukkig heb ik bij tientallen verenigingen deze opleiding mogen verzorgen en hoop hiermee bij te dragen aan wederzijds respect en een toegenomen verkeersveiligheid.